Ryzyko zakażenia koronawirusem sprawia, że pojawia się coraz więcej pytań.
Co w przypadku, gdy będzie trzeba poddać się kwarantannie? Kto zajmie się stadem?
W obecnej sytuacji powinniśmy zadbać przede wszystkim o to, by zabezpieczyć siebie i swoje rodziny przed zakażeniem, a tym samym opóźnić rozprzestrzenianie się koronawirusa.
Pamiętaj:
✅ Myj często ręce ciepłą wodą z mydłem przez minimum 30 sekund:
– po kaszlnięciu lub po kichnięciu,
– gdy pomagasz osobom chorym,
– przed, w trakcie i po przygotowaniu posiłku,
– przed jedzeniem,
– po skorzystaniu z toalety,
– gdy są zabrudzone,
– po kontakcie ze zwierzętami.
✅ Ogranicz do minimum wizyty gości, wyjścia z domu i spotkania.
✅ Unikaj kontaktu z osobami przeziębionymi lub mającymi objawy choroby.
✅ Gdy kaszlesz lub kichasz, zawsze zakrywaj usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką.
✅ Unikaj dotykania dłońmi oczu, nosa i ust.
✅ Zachowaj bezpieczną odległość (1–1,5 m) od innych osób.
✅ Nie witaj się uściskiem dłoni z innymi osobami, np. z lekarzem lub z kierowcą, który przywiózł paszę czy zwierzęta.
✅ Zapewnij przyjeżdżającemu lekarzowi odzież, rękawiczki jednorazowe i płyn do dezynfekcji.
✅ Nie przyjmuj na teren gospodarstwa ani nie spotykaj się z osobami, które w ciągu ostatnich 2 tygodni były za granicą.
✅ Palisz – rzuć palenie. ? Nie częstuj i nie korzystaj z poczęstunku papierosami.
✅ Po wizycie osób trzecich, przetrzyj klamki środkiem dezynfekującym.
Jeśli zaobserwujesz u siebie niepokojące objawy (m.in. gorączka, kaszel, duszności, bóle mięśni i zmęczenie) skontaktuj się telefonicznie ze stacją sanitarno-epidemiologiczną lub zgłoś się do oddziału zakaźnego.
Infolinia NFZ: 800 190 590